Helsingin ja Turun joukkoliikenne sähköistyy vauhdilla

Helsingin ja Turun joukkoliikenne sähköistyy vauhdilla, kun Pohjoismaiden suurimman joukkoliikennekonserni Nobinan reilut 100 tuliterää sähköbussia aloittaa liikennöinnin kaupunkien joukkoliikenteessä kesän lopulla.

Turun kaupungin sisäiseen ja seutuliikenteeseen on tulossa 42 sähkökäyttöistä telibussia jo heinäkuussa. Elokuun puolella 35 prosentista HSL:n bussiliikenteestä vastaavan Nobinan sähköbussit alkavat liikennöidä muun muassa Helsingin runkolinjoilla 20, 30 ja 40.

– Näillä suosituilla runkolinjoilla otetaan käyttöön 18-metriset sähkönivelbussit, joihin mahtuu kerralla 100 matkustajaa, sanoo Nobina Oy:n toimitusjohtaja Petri Auno.

Modernien sähköisten haitaribussien lataamista varten Nobina rakentaa varikkolatausasemien lisäksi kolme latausasemaa Helsinkiin ja Vantaalle, jotta sähköbusseilla on käytössä riittävästi virtaa pitkin päivää. Lisäksi HSL rakennuttaa yhden latausaseman Helsinkiin.

Suomesta konsernin sähköistynein maayhtiö

Mittavalla investoinnilla sähköbusseihin pohjoismaisen Nobina-konsernin Suomen tytäryhtiöstä tulee kertaheitolla konsernin suhteellisesti sähköistynein maayhtiö.

– Lähes neljännes bussikalustostamme Suomessa on sähköbusseja, kun Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa noin 10 prosenttia kalustosta on sähköbusseja.

Ruotsissa Nobinalla on ollut sähköbussit käytössä jo viitisen vuotta. Kokemukset niistä ovat olleet hyvin myönteisiä.

– Suomessa olemme uusineet kalustoa vähän hitaammin, mutta nyt se uusiutuukin sitten kertaheitolla, Auno sanoo.

Sähköbussit toimittaa kiinalainen BYD, jonka suurin asiakas Nobina on Euroopassa. BYD on globaalisti maailman suurin sähköbussien valmistaja, joka on toimittanut sähköbusseja ympäri maailmaa yli 50 000 kappaletta.

Pääkaupunkiseudulle on tulossa samalla kertaa laaja BYD:in tuotevalikoima, kun modernien haitaribussien lisäksi liikenteeseen saadaan kolmeakselisia telibusseja ja pienempiä kaksiakselisia sähköbusseja.

Lue lisää täältä: https://www.op-media.fi/vastuullisuus/nobina-sahkoistaa-bussikalustoaan-vauhdilla/