”Ropaatit”: Amsterdamissa testataan itseohjautuvia sähköveneitä

Alankomaiden Amsterdamissa testataan itseohjautuvia sähköveneitä, jotka keräävät roskia vedestä ja kuljettavat matkustajia.

Amsterdamissa on liki 100 kilometriä kanaaleja. Roboat-projektisssa pyritään kehittämään uusia tapoja liikkua kanaaleissa ilman, että ihmisen pitää olla ruorin takana. Stephan van Dijkin (innovaatiojohtaja Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutionsissa) mukaan ”teknologia toimii hyvin ympäristössä, jossa on paljon aluksia ja laitureita. Tällaisessä ympäristössä voidaan parantaa autonomisten järjestelmien turvallisuutta, tehdä niistä tehokkaampia ja valmistautua 24/7 -operointiin. ”

”Ropaateissa” on neljä akkukäyttöistä sähköpropulsiomoottoria, joiden avulla veneet menevät 7km/h nopeudella 12-24 tunnin ajan (riippuen lastin määrästä). Tietokone ohjaa veneitä ohjataan etänä, joka käyttää kameroiden ja sensoreiden dataa ohjaukseen. Kehittäjien mukaan tarvitaan vielä 4-5 vuotta ennen kuin teknologia on valmista laajempaan käyttöön.

Lue lisää Guardianin artikkelista: https://www.theguardian.com/world/2021/jun/03/roboats-amsterdam-to-trial-self-driving-electric-boats